Červy v múke? Ako nové nariadenie EÚ ovplyvní naše každodenné pečivo

Červy v múke sú témou, ktorá v posledných týždňoch vyvoláva veľké diskusie medzi odborníkmi aj bežnými spotrebiteľmi. Začiatkom roka Európska únia schválila nové nariadenie, ktoré povoľuje používanie prášku z lariev múčneho červa (Tenebrio molitor) v potravinárskej výrobe. 

Tento prášok je zaradený medzi tzv. „nové potraviny“ (Novel Food) a môže byť legálne pridaný do múk, chleba, sušienok, tyčiniek či dokonca syrov – a to až do 20 % hmotnosti výrobku. Európska komisia zároveň prijala opatrenia, aby bola surovina ošetrená UV žiarením kvôli mikrobiologickej bezpečnosti. Aj keď je používanie prášku z červov dobrovoľné a produkty musia byť jasne označené, celá situácia vyvolala na Slovensku obrovskú vlnu nesúhlasu. Téma “červy v múke” sa tak stala citlivým bodom medzi výrobcami aj spotrebiteľmi.

Slovenskí pekári, cukrári a mlynári, vrátane Slovenskej spoločnosti mlynárov, sa ostro postavili proti pridávaniu hmyzu do tradičných potravín. Upozorňujú, že Slovensko má tisícročnú tradíciu pestovania obilnín a výroby čistej múky – bez toho, aby sa v nej objavili červy v múke, ktoré sú typické skôr pre ázijské trhy.

V Mlyne Trenčan máme jasnú a jednoznačnú odpoveď: u nás žiadne červy v múke nenájdete. Nepridávame a nikdy nebudeme pridávať prášok z lariev do našich výrobkov. Sme hrdí na to, že naša múka je vyrobená výhradne z kvalitného slovenského obilia, bez hmyzích prísad a bez kompromisov. Chceme zachovať pravú chuť a kvalitu slovenskej múky pre dnešné aj budúce generácie. Veríme, že si zákazníci zaslúžia tradičné produkty, ktoré neobsahujú červy v múke, ale poctivé zložky, na ktorých mohli stavať naši predkovia: čisté, bez moderných experimentov a s rešpektom k slovenskej pôde.

Múky v Mlyne Trenčan vyrábame výhradne z čistého slovenského obilia bez kompromisov a bez moderných experimentov. Objednajte si múky pohodlne cez náš e-shop a nechajte si ich doručiť priamo domov.

Štítky: