tradičné potraviny

Články pre štítok tradičné potraviny
mlyn trenčan slovenská múka
27.5. 2025

Ako sa vyrába pohánková múka dnes?

Pohánková múka: tisíce zrniek, niekoľko precíznych fáz výroby a ani gram kompromisu. Takto vzniká pohánková múka v Mlyne Trenčan. Vyrábame ju z čistej slovenskej pohánky, bez chemických prísad a áno, bez lepku. Každé zrno prejde rukami a strojmi, ktoré majú len jediný cieľ: uchovať jej prirodzenú silu a jemnosť. Poďte s nami nazrieť dovnútra výroby pohánkovej múky. Slovenská pohánka ako poctivý základ...

19.5. 2025

Pohánková múka: 3 spôsoby, ako ju môžete použiť v kuchyni

Prečo variť s pohánkovou múkou? Pohánka síce nepatrí medzi klasické obilniny, no správa sa ako múka: môžete ju miešať, piecť, variť aj smažiť bez obmedzení. Je prirodzene bohatá na vlákninu, horčík a antioxidanty, ktoré podporujú trávenie, imunitu aj zdravie ciev. A čo je najdôležitejšie: pohánková múka neobsahuje lepok, takže je ideálnou voľbou aj pre celiatikov alebo ľudí, ktorí lepok...

Miska s pohánkou položená na pruhovanej kuchynskej utierke
6.5. 2025

Pohánková múka: 5 dôvodov, prečo by ste ju mali zaradiť do jedálnička

Pohánková múka je v posledných rokoch opäť na výslní. Zatiaľ čo v minulosti bola prirodzenou súčasťou kuchýň našich starých mám, dnes si nachádza cestu aj do moderných receptov. Je ideálnou voľbou pre tých, ktorí dbajú na zdravé stravovanie, potrebujú bezlepkovú alternatívu alebo jednoducho hľadajú nové chute v kuchyni. Čo je pohánková múka? Pohánková múka vzniká jemným mletím semien rastliny pohánka siata...