MLYN TRENČAN

Mlyn, ktorý melie pre Vás slovenské zrno

Vitajte v Mlyne Trenčan!

O tom, že byť skutočným mlynárom je hotové umenie, ale i nekonečná drina by Vám vedeli povedať aj v Mlyne Trenčan, ktorý je jedným z mála aktívnych mlynov na Slovensku.

História

Mlyn Trenčan bol založený v roku 1999 a sídli v obci Trenčianska Turná, neďaleko Trenčína. Do roku 2000 sa z bývalej sušiarne chmelu stal po rozsiahlych rekonštrukciách mlyn, ktorý vďaka špičkovej technológii dokáže denne spracovať až 190 ton pšenice. Vďaka riadeniu centrálnym počítačom dosahuje mlyn maximálnu efektívnosť a kvalitu práce spojenú s vysokou bezpečnosťou a hygienou výroby. To mu dáva postavenie jedného z najmodernejších mlynov na území Slovenska.

VŠETKY DRUHY PŠENIČNÝCH MÚK, RAŽNÉ MÚKY A ZMESI MÚK.

PŠENIČNÉ KLÍČKY, PŠENIČNÉ OTRUBY A KŔMNA MÚKA.

 

MÚKA

Nosným výrobkom celej spoločnosti sú všetky druhy pšeničných múk. Okrem nich vyrába aj ražné múky a zmesi múk, ako sú pšeničná grahamová, ražno pšeničná alebo pšenično ražná. Vo svojej ponuke má aj rozličné druhy krmív - pšeničné klíčky, pšeničné otruby alebo kŕmnu múku.

Tento sortiment výrobkov sa na trh dodáva v 5 kg, 25 kg, 30 kg 40 kg baleniach, voľne ložený v cisterne (od 15 ton do 27 ton), alebo ako 1kg balenia pre drobných spotrebiteľov.

0
%
slovenská múka
0
druhov
múk a krmív
0
rokov
na trhu

Spoločnosť Mlyn Trenčan stavila na istotu

Ako sa dá v dnešnej dobe udržať a uspieť v silnom konkurenčnom prostredí domáceho trhu? Spoločnosť Mlyn Trenčan stavila na istotu, a tou je vysoká kvalita ponúkaných výrobkov!

A práve udržať vysokú kvalitu výrobkov a zachovať seriózny prístup k obchodným partnerom, prvovýrobcom, ako aj k samotnému spotrebiteľovi je našim kľúčovým cieľom.

Veď sami najlepšie viete, že použitím poctivých surovín sú Vaše výrobky ešte chutnejšie.

Mlyn Trenčan melie pre vás už 20 rokov!

ČO O NÁS HOVORIA ZÁKAZNÍCI

Domáca múka? Som si myslel, že niečo také už na Slovensku neexistuje! Úžasné niečo.

Ondrej TőrőkMiestny sprievodca Google

Kvalitná múka, milí zamestnanci.

Jozef PatakMiestny sprievodca Google

Ústretovosť, kvalitný tovar.

Jana KráľováZákazníčka

Výroba múky a rozličné druhy krmív. Podniková predajňa.

Josef KavanMiestny sprievodca Google

Navštívte našu predajňu

Naše produkty ponúkame v podnikovej predajni v Trenčianskej Turnej.

Často kladené otázky

Najčastejšie otázky od našich zákazníkov

Pestuje sa na Slovensku geneticky modifikovaná pšenica?

Nie. Na Slovensku sa nepestuje geneticky modifikovaná pšenica a pokiaľ nám je známe ani žiadne iné obilniny.

Upravuje sa pšenica postrekom na desikáciu?

Desikácia, alebo inak zalepenie a zasušenie zŕn v klase, aby nevypadávali, nie je vykonávaná. Nie, pšenica sa ničím takýmto pred žatvou ani inokedy nestrieka.

Je zdravšia celozrnná múka od bielej múky?

Celozrnná múka obsahuje viac vlákniny a minerálnych látok. Je to tým, že obsahuje aj rozomleté obaly, čiže v podstate celé zrno. Biela múka je biela tým, že obsahuje iba endosperm bez obalov. Endosperm je jadro zrna. Ale treba podotknúť, že v obaloch – čiže v celozrnnej múke - sa môžu nachádzať nežiadúce ťažké kovy, ktoré sa môžu nachádzať v obalových vrstvách pšeníc.

Aký je rozdiel medzi špaldou a pšenicou letnou, ktorú používate na výrobu múk?

Špalda sa považuje za prapšenicu dnešných pšeníc. V dnešnej dobe je však ťažko povedať, či sa používa na výrobu špaldových múk tá pravá špalda. Sú známe už dnes hybridy, ktoré sú prekrížené s pšenicou letnou kvôli vyšším úrodám a dokonca sú aj hybridy, ktoré sa pred samotným mletím nemusia špeciálne lúpať. Čiže rozdiel medzi špaldovými múkami dnes a múkami z letnej pšenice sú minimálne, ale aj tu existujú poctivé výnimky medzi pestovateľmi, ktorí sú výrobcami zároveň.

Aký je rozdiel medzi chlebovou múkou a klasickou múkou?

Chlebové múky pšeničná chlebová a špaldová chlebová sa od klasických verzií múk líšia vyšším obsahom minerálnych látok, bielkovín a vlákniny. Sú tmavšie a výrobky z nich majú tmavšiu farbu striedky a majú aj výraznejšiu chuť a vôňu. Pre tieto charakteristické vlastnosti sú chlebové múky vynikajúce na pečenie chleba a chlebových výrobkov.

Pestuje sa teda klasická špalda na Slovensku alebo sa dováža zo zahraničia?

Pestuje sa u niektorých prvovýrobcov, kde určitá kvalita špaldy sa podobá najviac tej prapôvodnej. Určite existuje aj dovoz špaldového zrna ako aj špaldovej múky, ktorá sa len na Slovensku prebaluje, my Vám však zaručujeme slovenský pôvod.

Ktoré obilniny sa považujú za lepkové?

Jačmeň, ovos, raž, pšenica. Každá z týchto obilnín obsahuje lepok, pravdaže každá v inej forme. Medzi pšenice sa samozrejme radí aj špalda, ktorá má vyšší obsah lepku ako letná pšenica.

Aké bezlepkové plodiny spracovávate na vašom mlyne?

Bezlepkový mlyn Svinná prioritne vyrába pohánkové múky. Dôvod, prečo práve pohánka, je jasný. Dokážeme ju vypestovať na Slovensku a takmer všetka pohánka je v bio kvalite, nakoľko sa chemicky neošetruje.

Čo je biopotravina?

Biopotravina musí v prvom rade mať certifikát výrobcu a výrobca tejto potraviny ju musí vyrábať z certifikovanej bio plodiny. Asi najväčší rozdiel medzi bio a klasickou plodinou je ten, že v bio poľnohospodárstve nesmú používať chemické postreky ako aj chemické hnojivá. Pestovanie musí byť uskutočnené klasickými metódami ako je mechanické odstraňovanie burín či hnojenie organickými hnojivami.

Prečo sú bio výrobky drahšie ako klasické?

Z dôvodu nižších výnosov a vyšších vstupov do výroby.

Vyrábate nejaké bioprodukty?

Zatiaľ nie, ale pracujeme na tom, aby sme mohli priniesť na Slovenský trh slovenskú pohánkovú múku z bio pohánky.